Tuesday, 19 April 2016

Klinik Bala Desa Mentari PJ untuk rawatan kesuburan

Assalamualaikum...

Lama tak cerita kat sini.. hehe..
Lepas IUI kedua saya gagal, saya memang stop treatment untuk sementara waktu- entah berapa kali dah stop kan.. hihih..

Saya join jom kurus tapi bukan dengan Kelvin Zahri tu. Tapi aktivitinya ala-ala KZ tu buat. Alhamdulillah tamat dah program tu, tapi saya tak kurus jugak lagi...haha Apa yang saya dapat, badan rasa FIT, lemak saya less 4%, pinggang less 4", berat terbuang 2kg sahaja.. hehe.. So far alhamdulillah, bila badan FIT rasa sayang nak tinggal aktiviti tu semua. Saya jogging je, kalau malas keluar rumah saya buat senaman je kat rumah.. Ala sekarang kan dah banyak orang share kt FB, tinggal nak buat dengan tak je. Percayalah kalau rajin, jaga makan, insyaAllah buat sendiri pon boleh turun berat dan badan FIT.

Sebenarnya itu cerita sampingan je, saya nak share 1 Klinik yang juga boleh buat rawatan IUI . InsyaAllah dengan harga yang mampu. =)

Semalam lepas balik kerja, saya nampak 1 namecard klinik atas coffee table. Masa tu saya tanya Budi sekali lalu je, Doctor mana pulak tu.. Apetah yang dia jawab, saya tak dengar sangat sebab nak kejar masa tukar baju nak jogging kat taman area rumah. Balik jogging saya pergi join pulak geng isteri-isteri selorong rumah saya berborak depan rumah sambil bawak anak-anak main ...hehe..Lorong rumah saya tu alhamdulillah ramai melayu, bila semua keluar dan bergabung hahhh macam pesta kat lorong tu.. Dekat2 azan maghrib kami masuk rumah masing-masing. ( ada 1 cerita masa kami berborak tu pun,next entry saya cerita sini, kalau tak nanti panjang entry ni jadinya)

Masuk rumah, saya bukak dulu cerita dengan Budi, apa yang kami borakkan kat luar td. Lepas tu Budi pon cakap pasal name card Doctor tu tadi. 


Budi cerita, ada kawan tempat kerja dia yang bagi. Kawan dia tu tengah usaha anak no 2. Dah pergi la kat Klinik tu, katanya Dr Maligga tu dari India dan tidak fasih berbahasa melayu. Kawan dia cerita, ubat-ubat yang diorang guna lain dari ubat-ubat yang ada di Malaysia, diorang guna ubat tradisional India. Wallahualam saya tulis mengikut apa yang kawan Budi cerita. Masa kami berborak tu jam dah pun dekat-dekat pukul 8mlm. Budi cakap try la call kalau nak tahu lebih. Budi cakap kawan kepada kawan dia tu, 2orang pergi Klinik Bala dapat pregnant.

Saya pun try la call. Ayat first saya tanya can u speak malay? haha itu kat nurse yang angkat call. Memang india juga, dia kata boleh cakap melayu. OK bukan apa, kang letih-letih speaking omputih sekali dia boleh cakap melayu. So saya teruskan perbualan dalam bahasa melayu je.

Saya tanya apa prosedur kalau nak buat rawatan kesuburan. So saya summarize kan je kat bawah ye.

Visit hari pertama

Blood test isteri - RM175
Blood test suami - RM175

Doc akan buat surat utk sperm test suami d Hospital Pantai - plus minus RM40

Isteri kena minum air untuk penuhkan pundi kencing utk scan dr atas 
Kemudian isteri kena buang air kosongkan pundi utk scan dr bawah (tvs)
Consultation & Medication 
RM175

So total utk visit hari pertama : RM525

*jika suami ada kecing manis, mungkin ada ubat tambahan.

Visit Hari Kedua

 Jika result sperm test suami didapati suami bermasalah, ada ubat utk suami RM300/month
*saya terlupa tanya berapa lama perlu consume..hehe

Then every following consultation & medication utk isteri adalah below RM100

Saya tanya pula pasal prosedur IUI, dia kata itu atas result yang doctor tengok on kita punye hormon. Bila sesuai dengan waktunya, dalam masa 4-6bulan, doctor akan buat IUI jika masih belum mengandung secara natural.

Kos IUI - RM400
* again, saya lupa nak tanya ini harga prosedur saja atau sekali medication...hehe

Waktu rawatan:

Isnin - Jumaat - 2pm - 4pm
Isnin - Jumaat - 7pm - 8.30pm
Sabtu - 1.30pm - 3pm

Saya tanya, Q panjang tak utk appointment?
Dia kata tak panjang sangat, bila-bila saja boleh detang. =)

Dan yang paling penting soalan terakhir saya, Doctor Malliga lelaki ke perempuan?
Doctor Malliga is a FEMALE... =)

itu saja share dari saya :)

Wallahualam



Friday, 23 October 2015

2nd IUI, Diet & BBT

Assalamualaikum...

Rindu nak cerita pasal TTC.
Ye Yana masih TTC, silent bukan bermakna sudah ada penghuni rahim ni.hehe InsyaAllah soon..very very soon =)

Buat pengetahuan yang follow cerita TTC Yana, Yana dah pun menjalani IUI kedua last cycle tapi mungkin waktu itu Allah nak tiupkan satu roh dalam rahim Yana, CD32 Yana period tepat pada hari yang di expect oleh apps My Calendar. Yana on IUI dengan clomid 150mg dan pregnyl 10000.
Ada 2biji folikel yang besar di sebelah kiri ovari, 20x22 & 18x20. Kanan semua PCOS...huhu

Doc tak prescribe any medicine for next cycle. Lepas IUI doc bagi UPT test 2keping dan Duphaston utk kuatkan rahim. Jika BFN (Big Fat Negative) doc schedule dtg pada CD2. Yana tak sure samada untuk TVS ke hape sebab sape yang buat treatment kat HKL memang TVS pd CD2. Tapi kat PBBR presint 8 tu macam Yana tak pernah dengar pulak, kot mungkin prosedur baru. 

CD1 - 17Oct Yana amek keputusan utk rehat treatment sampai bulan 12. Nak disiplin diet, Takdela specific pada diet atkins tapi Yana memang tak amek nasi dan selalu makan bayam. Jadi fav pulak dengan bayam..haha. 1 lagi Yana amalkan minum Aloe Vera utk detoks usus, so far dah 3bulan Yana amalkan, mungkin sebab tu jugak period  jd tetap 32hari. Alhamdulillah =)
( kalau nak cuba, boleh contact Yana ye ..follow IG : foreverlivingsisters....hehe sempat promote) 

Start cycle ni jugak Yana dah start dengan BBT. Seronok pulak rasa celik je mata jam loceng bunyi terus amek termometer amek suhu, pastu pejam semula kejap..hikhik -amek mood nak seret tuala mandi...Dulu Yana pernah jugak berBBT tapi guna termometer biasa yang 1decimal je. Sekarang memang nekad nak kenali tubuh badan sendiri, so Yana beli BBT termometer OMRON tu. Haritu tengok kat Guardian RM80++. Entah cemana hari nak beli tu Yana usha kat lazada, ade dua harga 1 dalam 70lebih, 1 lagi RM61 sekali postage. Ofkos la pilih yang lagi murah kan.. hehe..
So bermulalah cycle berBBT..seronok pulak tengok graf, jadi excited nak tempting pagi-pagi..hehe..InsyaAllah moga istiqomah..

Inilah termometer BBT =)

Semoga Allah beri keizinan dengan usaha yang sedikit ini.. amiinn..

Wallahualam..


Wednesday, 3 June 2015

Anak angkat

Assalamualaikum...

Esok genap blog ni sunyi selama 4bulan.. hehe.. Blog sunyi maka dengan itu pun treatment saya stop sekejap. Saje nak merehatkan diri dari ubat-ubatan. 

Saya rasa sepanjang 4bulan saya stop treatment, saya sgt2 kurang stress pasal anak ni. Mungkin sebab just follow the flow je kehidupan seharian kan. Usaha dari segi rohani dan natural je buat masa ini..

Pasal tajuk entry tu, malam tadi saya mimpi saya dan Budi amek anak angkat, gegirl.. Puteri namanya. Puteri ape entahlah.. sebab yang saya ingt saya panggil baby tu Puteri. hehe..
Sebenarnya mungkin saya terbawa-bawa dalam tidur sebab siang tu saya dok menatap gambar sorang baby girl.

Gambar baby tu sebenarnya kakak ofismate saya yang whatsapp kat saya. Baby tu kena buang dek ibu kandung dia dan kes baby tu under adik kakak ofismate saya tu handle. Adik kakak tu majestret. Nak dijadikan cerita tengah saya buat kerja tiba-tiba kakak tu datang kat meja saya, bisik kat saya tanya nak anak angkat tak? Saya terkejutlah tiba-tiba diaju soalan macamtu. Dalam blur-blur saya masa tu, akak tu tunjuk kat saya gambar baby tu. MasyaAllah, sangat-sangat comel. Akak tu cakap sebiji macam muka saya dan sepet macam Budi. Akak tu pun cakap kalau saya nak, dia boleh tolong usahakan cakap dengan adik dia untuk saya dapatkan baby tu as anak angkat. 

Hati mula tak keruan, saya kuatkan hati forward gambar baby tu kat Budi. Kami tak pernah diskas pasal anak angkat sebelum, entah macam mana saya kuat semangat nak hantar gambar tu. Saya intro sket pasal baby tu, then budi tanya saya nak ke? Kalau nak dia kena tanya mak ayah dia dulu, kuatir nanti ape plak kata orang tua bila dibelakangkan. Ikutkan hati memang saya nak, tapi saya sedikit berat hati sebab baby tu perempuan. Saya tak kisah untuk bersusah payah usahakan untuk menyusu badan baby tu hingga auratnya terjaga dengan Budi tapi saya risau bila dah besar kelak, waktu dia ingin berkahwin. Banyak persoalan dan kemungkinan yang bermain di fikiran kami. Budi pon sependapat dengan saya. Dan secara tak langsung, di waktu dan ketika itu kami telah diskas pasal anak angkat! :) Tak sangka dia lembut hati sebenarnya jika saya nk ambil anak angkat. Tapi kami memang decide kalau nak amik anak angkat, kami nak ambil anak lelaki. Dan kami dah tetapkan timeframe bilamana jika saya belum diberi rezeki untuk merasa nikmat mengandung dan melahirkan, insyaAllah kami akan berusaha untuk mengambil dan menjaga anak angkat.

Baby tu pun da selamat dengan ibu dan ayah angkat baru. Tapi saya still simpan gambar baby tu, terasa sejuk hati bila tengok dia. Mungkin disebabkan itu juga saya terbawak2 dalam mimpi malam tadi. Moga-moga mimpi saya jadi kenyataan suatu hari nanti dan lagi seronok jika anak dari kandungan saya sendiri.. aamiin.. insyaAllah

Wallahualam.

Wednesday, 4 February 2015

Hati remuk

Assalamualaikum....

Hari ni hari paling sedih saya rasakan, hari yang paling saya takut, hati bagai direntap sekuat-kuatnya. Biras saya yang kahwin Ogos 2014 lalu telah pregnant! Saya menantu sulung dalam keluarga mertua tapi sebelum kami berkahwin, adik ipar yang ketiga kahwin setahun sebelum kami. Diorang sudah punya dua orang anak dara umur 4 dan setahun setengah. 

Ogos lalu adik ipar saya yang keempat kahwin. Dengan isterinya, memang kami rapat berbanding isteri kepada adik ipar yang ketiga. memang kehadiran biras baru ni buat saya gembira, at least ada orang baru yang masuk dalam family mertua yang boleh ngam dengan saya. 

Dipendekkan cerita, setelah mereka berkahwin, saya tahu memang mereka berdua mengharapkan cahayamata secepat mungkin walaupun usia masih muda dan adik ipar saya baru je dapat kerja tetap dan isterinya tak bekerja. Selama lebih 6bulan ni, dia banyak bertanya pendapat dan nasihat pasal TTC, pasal hari subur, pasal menses cycle...banyak lagilah. Jujurnya saya ikhlas memberi ilmu mana yang saya ada.

Saya tahu dia pun ada juga menangis bila period datang menjelma cuma mungkin kekecewaan yang dia alami bila hadirnya period tu tak sama dengan perasaan kita yang dah bertahun menghadap keadaan itu. Tika saya buat IUI tempohari, dia banyak juga bagi semangat dan mengharapkan saya dapat menambah zuriat keluarga mertua.

Malam semalam, pada hari periodnya lewat sehari, tika kami berwhatsapp, dia sent pada saya gambar UPT yang dia buat tengahari tu, memang saya nampak test linenya blur. Dalam hati dah terdetik, dia ni pregnant. Saya reply insyaAllah ada tu. nanti repeat test awal pagi ms nak solat subuh. Saya bagitahu Budi sebab kebetulan masa tu kami dalam kereta. Saya cakap, hujung tahun ni, abang dapat anak buah baru. Dia senyap je, mungkin tahu apa yang dalam hati saya masa tu. Saya rasa saya boleh handle lagi perasaan masa tu. Tapi, pagi tadi lepas subuh dia send gambar lagi satu tester yang jelas positifnya, memang buat hati saya remuk. Lemah kaki saya melangkah nak ke ofis. Saat saya salam Budi sebelum pergi kerja, dia seakan mengerti perasaan saya tika even saya belum cerita hal pagi itu, mungkin dia fikir halnya yang malam tadi sebabkan saya begitu. Lama dia peluk saya, sebelum saya bergerak turun dari bilik untuk ke ofis.

Sepanjang perjalanan ke ofis, "hujan begitu lebat" dalam dalam kereta. Sampai saya naik ke ofis, air mata masih mengalir saya terus masuk ke surau. Lebih kurang sejam saya dalam surau meratap, menangis membuang segala perasaan berkecamuk, kecewa, takut, sedih. 

Satu yang saya fikir, bila balik ke kampung mertua nanti, apa yang akan mereka-mereka kata pada Budi. Saya tak kisah kalau mereka nak mengata saya, tapi saya akan sedih kalau mereka mengata Budi.

Entahlah saya macam dah tak mampu nak tanggung. Saya give up! Kalau saya punya duit yang banyak tika ini, perkara yang saya akan buat, unpaid leave sebulan, saya nak bersendiri mencari kekuatan diri ketempat yang tidak ada sesiapa tahu saya dimana.

Wallahualam....

Monday, 2 February 2015

of this cycle

Assalamualaikum...

Hari ni CD22, saya tau memang tak de harapan untuk conceive cycle ni. 
Aritu masa period saya on juga clomid sebab Budi suruh on je, kita cuba katanya!
CD10 saya pergi TVS, ET cuma 5mm. Ovari kiri ade seketul yang besar 12mm x 12mm. Ovari kanan kesemuanya masih kecil. Doktor minta datang scan hari ke-16. Saya suka doktor tu, banyak yang dia terangkan. Doc cakap cycle period saya panjang so saya bukan ovulate pada CD14. Yes memang itu yang saya fikirkan dari dulu. Buktinya saya pernah dapat positif OPK tanpa makan apa-apa, cuma diet atkins dan tak ambil air manis pada April 2014 lalu. Dapat positif OPK macam dapat positif UPT gayenya...haha Oww masa positif OPK tu saya dalam CD17 dan CD18. Masa tu saya lose weight 4kg lepas buat atkins.

So CD16 saya datang semula untuk scan. ET masih lbh krg sama 5.2mm :(
Ovari kiri 16mm x 13mm. Ovari kanan 8mm x 10mm. Doc cuma harapkan seketul pada ovari kiri. Tapi saya da semat dalam hati, memang cycle ni takde harapan untuk IUI. Doc pun cerita dinding rahim sekurangnya-kurangnya dia nak 8mm. 10mm is the best!. 1 more thing doc cerita dia da beranak 3. Untuk dapat anak ketiga dia diet trunkan berat, bersenam at least sekali seminggu, tak buat yang keras-keras pon, die buat slow walk je asal keluar peluh. Banyak makan sayuran hijau. Lepas turun 4kg, dia pregnant anak no.3. Dia kata ada orang berat badan tu bukan faktor tak boleh mengandung, ada orang sebab berat badan je tak boleh mengandung. dan ofkos semua tu dari Allah. So dia conclude saya sebabkan ade PCOS dan berat badan berlebihan adalah punca utama susah lekat. Doc cakap hormon LH dan FSH saya semua normal cuma progesteron je rendah. Dan doc sangat tekankan untuk turunkan berat badan. Saya nampak doc note dalam system psl berat badan. CD16 hari rabu, doc minta saya datang semula CD18 iaitu hari Jumaat. Siang-siang doc bagitahu even telur besar, IUI still tak dapat buat sebab Putrajaya cuti sampai selasa. If telur saya besar pun after 36jam lepas cucuk pregnyl adalah hari ahad. so memang tak dapat buat IUI. Tapi doc still nak minitor telur yang 1 tu, schedule scan CD18 still diteruskan. 

CD18 saya datang. Doc masa saya scan CD10 tu bertugas. ET 5.6mm.. memang tak ada harapan terus untuk cycle ni even trying naturally sebab dinding rahim sangat nipis. Ovari kiri 12mm x 12mm, dah tak jumpa yang 16mm x 13mm tu hari. Mungkin dah pecah nurse cakap. Ovari kanan sangat banyak yang kecik-kecik dan nampak sangat PCOS nye. huhu.. Doc tanya cuba turunkan berat badan tak? saya cakap ada then doc suruh timbang, dia nak tengok perubahan dari 1st day saya datang treatment d PBBR Putrajaya. 
1st day (4 Disember 2014) - 30 Januari 2015 , cuma 2kg yang berkurang. Nasib baik ada turun,kalau tak mahu kena bebel bertingkek-tingkek...haha. So memang tak ada pregnyl dan tak ada IUI cycle ni. Kite berehat ye. hehe.. Tapi doc dah naik kan dosage clomid saya ke 150mg. 

Saya rasa saya nak berehat dulu dari ON clomid. Saya nak diet, saya nk beraerobik, saya nak turunkan at least 5kg dulu before saya on semula clomid. Lepas diskas dengan Budi, dia pun setuju. Lagipun saya dah start kelas semula dan insyaAllah bulan April nanti final exam. Tak nak stresskan kepala. So saya rehatkan body dari ubat.

Misi seterusnya, DIET! Welcome back atkins! =)
Doakan saya!

Wallahualam. 

Wednesday, 14 January 2015

Prosedur IUI

Assalamualaikum..

[p/s :Entry terlalu panjang]

Saya tunaikan janji, nak publish hari ni juga entry IUI. hehe 
Alhamdulillah 26 Disember tarikh untuk kami jalani IUI buat kali pertamanya. Nurse suruh datang pukul 10pagi, jangan awal sangat dan jangan lewat. Kami keluar rumah dalam 9.20pagi, dalam 9.35 dah sampai sebab Budi bawak kereta relax-relax je ingatkan kat luar tu jem lagi, rupanya tak jem dah sebab mungkin orang sambung cuti dari cuti krismas semalamnya.

Sampai klinik dah ada orang dalam bilik doktor. Lepas letak buku rawatan atas meja nurse, nurse pergi tengok bilik prosedur specimen kat sebelah. Bilik clear tak ada orang. nurse bagi siap2 botol untuk specimen yang dia letak dalam plastik hazard terus. Masuk bilik sebelah, nurse pesan, kunci pintu then jgn lebih setengah jam. Lepas kami tu ada orang lain pulak nak masuk untuk buat IUI jugak. Dalam 15minit dah settle suma.hehe..Bagi specimen kat embryologist yang tunggu kat luar bilik tu then dia pesan, datang balik jangan lebih sejam ye. Masa tu dalam 10.30pg. Saya pergi bilik sebelah semual inform pada nurse. Dia kata boleh pergi makan dulu nanti datang semula dalam masa sejam, jangan lambat.

So kami decide untuk pergi makan di Food Court Presint 9. Memang tempat favourite kalau makan kat putrajaya. Saya suka makan meehoon sup kat kedai nasi ayam tu, hirup sup sampai titisan akhir.hehe... so tengah makan, kitorang bincang macam-macam. 1 yang saya bersyukur sangat-sangat punya suami macam Budi, dia seorang yang sangat tenang dan sabar. Tak macam saya, saya memang bukan seorang yang penyabar dan tenang seperti air kolam. haha..

Siap makan dalam kul 11.10 kami kembali ke PBRR. Sampai semula klinik ade dalam 3orang dalam tu. Nurse suruh duduk dulu sementara dia prepare bilik. Doktor pun tengah entertain patient masa tu. Tak lama lepas kami duduk tu, couple yang nak buat IUI lepas kami tu pun sampai duduk belakang kami. And guess what, suddenly 3orang doktor pelatih masuk klinik tu dengan one of them adalah lelaki. Diorang duduk depan kami. Sekali dua orang doktor pelatih yang perempuan tu masuk bilik prosedur IUI, masa tu saya dah tepuk dahi. Allahu, diorang nak masuk ke. Saya bisik kat Budi, kalau yang laki tu mintak izin nak masuk, jangan bagi eh. hehe

Tak lama lepas tu, nurse panggil Budi dan suami sorang lagi patient yang nak buat IUI tu, suruh pergi farmasi ambil ubat sebab 12.15 farmasi tutup, kalau nak tunggu sampai prosedur IUI settle, lambat. Time Budi kena amek ubat tu, saya dah disuruh masuk bilik prosedur, get ready selesakan diri atas katil tu. Masuk bilik prosedur IUI tu, buat pertama kali saya baring atas katil orang nak bersalin normal tu. Tak jumpa pulak gambar. Ala yang kena terkangkang sket untuk letak kaki tu. Haa memang atas katil tu la prosedurnya. Sementara tunggu doktor Huda masuk, dua orang doktor pelatih perempuan tu masuk untuk interview sikit. Macam-macam la soalannya, bila kahwin, sejak bila start treatment, kelaurga ade sejarah infertility problem ke tak, doktor cakap ada problem ape sume. Lama jugakla saya melayan diorang tu sampai dah lenguh kaki dok terjuntai je macam tu. Dalam masa borak-borak tu, sorang tu cakap pada saya,lepas prosedur ni puan still kena intercourse dengan husband tau 3hari berturut start malam ni. Owh serious saya tak tahu pun pasal tu, sebab masa di Serdang tak pernah pulak kena kaunseling dan diorang inform pasal ni. Bila saya cakap saya tak tahu pun pasal ni, diorang terus cakap, tadi kami dah pergi lab, tengok sperm suami puan, bagus, doktor Huda puas hati. Mulanya saya tak confident dengan ayat diorang sebab confirm ke yang Budi diorang tengok, sebab masa tu ade dua orang punye sperm kat lab tu. Saya pun balas, OK je. Tak lama lepas tu, embryologist tu masuk,interrupt borak-borak kami, dia tanya folikel besar mana masa scan aritu? saya bagitahu 20 x 20, dia kata alhamdulillah. Sperm suami are good! siap dia bg 2 thumbs up dengan senyuman manis. Memang lega sangat saya dengar, berair mata waktu tu. Alhamdulillah je yang mampu keluar dari mulut. lepas dah habis soalan doktor pelatih tu nak tanya, last sekali diorang tanya, kalau kawan diorang yang lelaki tu nak masuk masa prosedur nanti, boleh ke? gulpppp... i lost word. Saya just cakap, tanya suami saya. haha...

Tak lama lepas tu Doktor masuk, 2orang nurse masuk, embryologist  masuk dan dua orang doktor pelatih tadi masuk. Alhamdulillah kawan dia sorang tu tak masuk. haha. Tiba-tiba saya rasa berdebar, masa doktor nak masukkan spekulum tu mungkin saya tak relax dan berdebar sebab kami kiri saya lenguh dan tak selesa, susah doktor nak masukkan. Saya pun bagitahu kaki kiri saya tak selesa. Nurse tolong betulkan kedudukan tempat letak kaki tu, lepas tu barula saya selesa dan spekulum boleh masuk. Sebabkan saya masih berdebar-debar, agak sakit jugak sebenarnya masa doktor masukkan spekulum tu. Lebih sakit dari masa sy buat pap smear dan HSG. huhu.. Lama-lama saya dah tak rasa sakit, cuma yang saya ingat, mulut saya tak berhenti-henti berzikir. Masa doktor nak masukkan sperm,sorang nurse yang berdiri di sisi saya, bagitahu doktor nak inject sperm dah, doa banyak-banyak berkat hari Jumaat ni moga-moga lekat. Memang masa tu saya dah tak rasa sakit dan saya rasa cukup bersedia dan tenang setenang-tenangnya. Alhamdulillah. dengan kedudukan badan saya lebih rendah dari punggung. Sekejap je prosedurnya. Lepas tu nurse rendahkan lagi sikit bahagian badan dan kepala saya, dan kaki saya disuruh naik lipat dengan tapak kaki atas katil. Baring macam tu selama setengah jam. Tak lama lepas tu Budi masuk untuk teman saya dalam bilik, pada tangan dia ada Duphaston dan clomid untuk next cycle. Ayat pertama dia tanya saya masa duduk dalam bilik tu, "sakit ke yang?"..Saya cuma cakap OK je. Saya pun bagitahu Budi, embryologist tu bagitahu sperm abang good! Dia pun reply, insyaAllah yang kalau DIA dah kata rezeki kita kali ni, insyaAllah ada lah nanti. Lepas tu Budi bagitahu, orang yang cek sperm tu pegi cakap pulak depan husband orang yg nak buat IUI lepas kita tu, sperm dia banyak mati. gulppp entah kali ke berapa... apsal dia cakap, sian orang tu. Patutla nurse yang assist doktor tu, ade bebel2 masa masuk kejap bilik kitorg tu.

12.35, saya dah letih baring macam tu, saya suruh Budi tanya nurse dah boleh turun ke? Nurse bagi turun dan saya ke toilet tukar kain. Lepas tu nurse bagi semula buku rawatan dengan cycle planner untuk dibawa next CD10 untuk folikel tracking seandainya IUI kali ni fail. Nurse ada juga bagi 1 set UPT dan suruh saya test 2minggu lepas prosedur ni. Maksudnya 2x Jumaat lagi saya dah boleh test UPT pada CD28. Nurse pesan BD untuk 3hari ni, lepas BD jangan lupa angkat kaki macam tadi or gantung/sandarkan kaki kat dinding. Petua katanya. So memang betullah petua tu.Saya memang tak pernah buat gantung kaki kat dinding tu.hehe. Nurse bagi MC untuk hari tu dan sepatutnya suami pun dapat MC tapi Budi ambil time sleep je sebab dia ada kerja kena buat kat office.

Dalam kereta on the way balik rumah, saya dah terasa perut cramp. Mula-mula rasa sikit je, lepas tu makin kuat sikit, sebelum Budi pergi solat jumaat dan terus ke office dia, saya minta dia bawak turun telekung, kain batik, tuala dan t-shirt saya turun. Saya memang tak boleh nak naik tangga masa tu. Saya baring dalam sejam, then saya bangun mandi wajib dan solat zohor dibawah je. Hari tu memang saya solat dibawah je, nak tidur malam baru saya naik ke atas. Itupun perut masih rasa cramp dan tak selesa nak tidur. So malam tu memang kami tak BD sebab Budi tak sampai hati tengok saya tak selesa macam tu. Tergolek-golek saya cari posisi yang sesuai nak tidur, entah pukul berapa saya tertidur dan tersedar esok paginya jam 6.45pagi, cepat kejut Budi solat subuh. 

Nak dijadikan cerita sebenarnya sabtu dan ahad tu kami terpaksa travel ke Taiping sebab sepupu saya bertunang. Nak tak nak, tak dapat dielak memang kena pergi jugak, sebab makcik saya postponed tarikh bertunang tu ke minggu tu disebabkan tarikh asalnya kami tak dapat join sebab exam dan kenduri kahwin sepupu Budi pulak. So no choice, kami travel jugak. Segan pulak nak bagitahu dan cerita semuanya, kami berserah je.

Owh ye, hari kedua start dari bangun pagi tu, memang saya dah tak rasa cramp perut ni. OK je. sebenarnya sepupu saya bertunang hari ahad, kami berdua saje bertolak sabtu tu, sebab dah lama tak spend time together sejak masing2 sibuk dengan kelas dan tahun 2014 paling kurang kami bercuti.. Malam kedua dan malam ketiga memang kami BD sebab saya tak rasa cramp. dan pagi ahad selepas 1malam bermalam di hotel di taiping, masa mandi wajib saya terasa EWCM saya keluar, banyak dan saya tak selesa dan masa saya solat subuh pun masih terasa basah-basah pada miss V. Saya bagitahu Budi, dia senyum je.. hehe :p

Saya tak ingat hari apa, saya start demam, Masa sehari before tahun baru kot, saya demam suhu sampai 38 degree. Saya tak amik PCM pun, saya call MIL. MIL kata boleh nak makan PCM tu, cuma antibiotik ke ubat batuk n selsema jangan makan, takut panas. Saya tak de feeling saya pregnant cuma takut kalau-kalau baru nak melekat, so better jaga la kan. Melarat sampai beberapa hari, saya demam malam, siang Ok je. Budi yang selalu rasa dahi saya sebab saya selalu tidur awal masa tu, Budi masih melayan TV kat bawah kadang-kadang dia naik saya dah tidur. Ada 1 malam tu memang dia siap kejut saya ajak ke klinik, saya tak tahulah masa tu pukul berapa, saya cakap taknak malas nak tukar baju, malas nak turun tangga, lepas tu saya tidur. Tak lama tu saya terasa sejuk dahi, rupanya dia pergi lap dahi saya, tangan saya semua dengan tuala basah. saya tahu dia risau, tapi saya rasa tak kritikal pun demam ni sebab siang saya OK je cuma adalah bila saya cek suhu agak tinggi jugak dalam 37.5- 37.7 macam tu, tapi sebab hidung tak berhingus, batuk pun tak cuma tekak saya memang sangat perit. Owh masa tu, Mil saya ada cakap makan fisherman friend tu tak pe. So saya pun beli fisherman friend untuk legakan sakit tekak. Seminggu jugak saya merasa macam tu. 

Tiba hari yang dinanti CD28 = DPIUI14, saya tak berkeyakinan untuk test UPT sebab saya tak rasa apa-apa, Budi sihat je takde demam pun, saya tak loya-loya pun cuma saya perasan ade sakit di bahagian ari-ari. Bila saya berdiri tengah masak lagi kuat rasa tu, sampai ada sekali tu saya tengah masak lemak, saya bawak kerusi meja makan ke dapur, duduk sambil kacau santan sebab bila berdiri, sakit sangat di bahagian ari-ari. Masa tu saya terfikir pregnant ke, or mungkin saya sakit tu sebab selalu tahan kencing dalam dua tiga hari ni, sebab waktu memang cuaca sejuk memanjang, asyik nak terkencing je. Tapi saya masih berpegang pada hajat saya sendiri nak tunggu period or CD40 mana yang lebih cepat. seandainya CD40 saya masih belum period, saya akan cek UPT pada CD40.

Orang kata tanda-tanda pregnant lebih kurang dengan tanda-tanda nak period. Sabtu dpiui15=CD29 nipple saya sangat sakit, kena air shower even dalam kain basahan pun terasa sakitnya. Keputihan saya keluar sikit-sikit dan jerawat semakin banyak di muka. Masa tu saya dah cukup redha seandainya darah period yang keluar, saya bersedia!!! Pada saya, saya lebih rela tengok darah period dari test UPT dengan result single line. Bagi saya test UPT sama dengan perasaan yang membuak-buak rasa diri ni pregnant.huhu

Sepanjang 2ww memang kami jarang berBD. Rasanya lepas 3hari berturut tu, dalam sekali je lepas tu kami berBD.

Dan semalam 13 Januari, CD32 = dpiui 18 period saya datang dengan banyak serentak dengan senggugut. habis cadar kena darah period, kain batik saya bertompok dengah darah. Alhamdulillah memang saya berdoa seandainya belum rezeki kami, datangkan period saya tepat pada harinya supaya saya berhenti untuk berharap dengan benda yang tak ada, dan sekiranya ada 1 nyawa yang sedang membesar dalam rahim saya, tumbuhkanlah ia dengan sihat dan sempurna sehingga ke akhirnya. Period saya datang tepat dengan hari expected dalam apps my calender dalam phone saya. Alhamdulillah, mula cycle baru dengan harapan yang baru.

Doakan saya!

Wallahualam..

Tuesday, 13 January 2015

TVS CD10, CD12 dan IUI

Assalamualaikum.

Tempoh hari pada CD21 saya dah amik darah iaitu pada 2disember dan 4disember saya ada appt jumpa gynae. Alahmdulillah perjumpaan pertama went well. 

Doctor Huda prescribe saya dengan clomid 100mg dari CD2-CD6. Dan pada CD10, saya kena buat TVS yang pertama. Appt di Pusat Bersalin Risiko Rendah (PBRR) tu sangatla memudahkan sebab tempatnya yang memang lebih selesa berbanding hospital yang sibuk dan parking yang susah.

13Disember, period saya datang untuk hari pertama di cycle yang baru dan bermakna 14Disember saya akan mula makan clomid. CD10 saya jatuh pada 22Disember, saya pergi sorang je sebab cuma untuk buat TVS dan lepas tu saya masuk office semula. CD10 Doktor Huda cuma jumpa yang paling besar di sebelah kiri adalah 8mm x 11mm dan di sebelah kanan 12mm x 9mm. Doktor Huda memang harapkan yang sebelah kanan. Masa tu saya kena marah sikit dengan Doktor sebab tak kencing dulu, saya confuse sebenarnya TVS kena kosongkan pundi atau pundi kena penuh.hehe. so note ye, TVS pundi kencing kena kosong. ET saya masa tu cuma 4.8, nipis doktor kata. Doktor Huda suruh datang semula TVS pada CD12. 

CD12 kebetulan terkena pada tarikh saya exam, so pagi tu saya pergi exam dulu. Dan lepas exam terus saya pecut pergi PBRR sebelum doktor keluar. Sampai-sampai lif pulak rosak, menapakla saya naik ke tingkat 5. huhu... Sampai tingkat 3 dah tercungap, sampai pulak ke klinik fertiliti tu, mengah-mengah dah..haha.. memang tak ada patient pun. Masa tu nurse bagitau Doktor dah keluar. Memang muka dah frust masa tu, dah la merangkak naik tingkat 5 ikut tangga. Sekali acik cleaner tu cakap, Doktor Huda ada kat bilik sebelah. Alhamdulillah lega saya, sebab esoknya Krismas memang takde harapanla nak TVS pun kalau dah cuti. Lama jugak tunggu Doktor Huda sebab dia ada urusan lain, so saya pun tak kisah sebab dah tengahari kan.hehe. nasib Doktor still nak entertain saya..hehe. Lepas tukar kain, ready untuk TVS. Seperti yang dijangka, memang folikel sebelah kanan yang membesar 20mm x 20mm, dan sebelah kiri cuma membesar hingga 9mm x 12mm je. ET 7.5, bagi doktor still nipis tapi dia kata boleh je nak proceed. Saya tanya at least doktor nak berapa ET tu? Dia kata 10... gulppp macam jauh je..tapi bila saya tanya kawan-kawan lain, diorang kata ada doktor nak 10, ada nak 8 ada yang 7 pun dah ok. Oh ye ke...takpelah saya malas nk banyak fikir. So dengan itu Doktor akan proceed untuk IUI. Maka, bermulalah debaran untuk IUI pertama kali.

Copppp!! sebelum balik tu, doktor ada orderkan Pregnyl 10000iu  untuk saya cucuk pada malam itu juga pada jam 11malam iaitu 36jam sebelum proses IUI. Nurse bagitahu boleh cucuk samada di dewan bersalin Hospital Putrajaya atau di mana-mana klinik swasta-mungkin dikenakan sedikit bayaran. So saya tak decide lagi mana saya nak cucuk. Owh sebelum tu nurse pesan, suruh cucuk di punggung, jgn cucuk di perut, sakit katanya. Sebelum balik, saya turun ke tingkat 3, ambil pregnyl di farmasi. Pharmacist pesan simpan ubat tu dalam freezer, jgn simpan dalam chiller nanti rosak. So balik office, saya terus simpan dalam freezer, siap buat reminder takut lupa nak ambil masa balik nnt. Lepas tu saya whatsapp Budi, bagitau dia get ready untuk IUI Jumaat nanti dan saya tanya pendapat dia nak cucuk kat mana pregnyl tu. Radhi kata kita pergi dewan bersalin je terus, senang.Mungkin nurse-nurse di dewan bersalin tu dah well known pasal cucuk2 pregnyl di tengah malam ni, so no need to explain beria kalau p klinik swasta biasa.

So malam tu kami keluar awal, sebab pergi makan kat luar terus then ada nak beli barang sikit. Dalam 10.20 kami gerak ke Hospital Putrajaya. Nasib dapat parking betul-betul depan dewan bersalin tu. Masuk dewan bersalin tu, tunjuk je kotak pregnyl tu , memang betul kata Budi no need to explain. Nurse suruh duduk sekejap sebab diorang tengah ada kes. Masa duduk tu dengar suara Doktor Huda, tengah explain pada sorang lelaki sebab wife dia nak kena c-sect tak boleh bersalin normal.  Doktor Huda ni kecik je, comey pregnant lak tu. Siang malam kerja, huihhhhh... Lambat jugak saya dapat kena cucuk tu, siap dah remind 2x kat nurse, kebetulan diorang tengah busy agaknya. Dalam 11.15 saya kena cucuk, sekejap je. Tapi memang sakit la. Jarum halus agaknye.. Bisa punggung. hahha..

Macam dah panjang sangat ceritanya. Cerita prosedur IUI saya sambung next entry la eh. InsyaAllah esok saya publish, cuma nak buat kat entry lain je, sebab panjang sangat entry ni. Owh ye, untuk buat IUI, suami still kena puasa 3-5days, macam nak buat HSA, tak boleh BD..hehe.. masa nurse tanya tu, saya last BD isnin, Jumaat IUI. Nurse kira dalam 4hari, mula dia kata ala apsal tak BD lagi selasa ke..haha lawak nurse ni. Dia kata tak pe la, boleh juga la 4hari pun. So take note lepas ni kalau agak-agak macam berkemungkinan buat IUI, so BD dulu la at least ms CD11, sebab kebiasaannya prosedur IUI akan dibuat pada CD14.

InsyaAllah next entry saya cerita prosedur IUI dan resultnya... jeng jeng jeng.... 

Wallahualam...